Tropisch

Eindelijk was het dan zover, de eerste tropische dag van 2015 was aangekondigd. De temperatuur zou boven de 30 graden uit kunnen komen.

Nou vind ik al die waarschuwingen over het weer tegenwoordig allemaal een beetje overdreven. Het is uiteindelijk zomer dus kan het zo nu en dan, ook in ons kikkerlandje Nederland wel eens een dag, als we veel geluk hebben een paar dagen, wat heter worden. Meestal komt er een abrupt einde aan door een onweer, hevig of wat milder, of een of ander lage drukgebied of storing. Waar dan weer een weerwaarschuwing aan vooraf moet. Houdt in ieder geval veel mensen bezig. Zeker de presentatoren op Omroep Brabant want het ging nergens anders meer over. Je kunt maar ergens druk mee zijn.
Wij vonden het in ieder geval een prima dag om op de fiets het rivierengebied, in dit geval de Bommelerwaard, te gaan verkennen.
Dus fietsendrager op de auto, fietsen erop en richting Zaltbommel waar we ons fietstochtje beginnen.
Eerst de Martinus Nijhoffbrug over, naar wat wij Brabanders al noemen het ‘Hollandse’ deel (sorry Gelderland). Al is het hemelsbreed maar zo’n 35 km van ons vandaan, het landschap, de boerderijen en kerken zien er toch al heel anders uit. Waar wij nog alles ‘in het hard’ leggen, oftewel bestraten, zie je hier voor veel grind op de oprit. Voordeel is dat je in ieder geval iemand hoort aankomen.
Een strak blauwe lucht, verkoelend licht briesje en rustige dijkweggetjes, kortom genieten. Omdat we nogal wat over dijken reden was het uitzicht mooi. Aan de ene kant rivier de Waal met langzaam voorbij varende schepen en aan de andere kant de huisjes en huizen beneden aan de dijk met vaak mooi aangelegde tuinen. Opvallend de vele bouwwerkzaamheden aan de huizen. Nog vlug even voordat in juli het btw tarief omhoog gaat?
In Gorinchem tijd voor de lunch. Inmiddels is het kwik al flink opgelopen maar onder de parasol is het goed toeven. Na de lunch, een korte pauze en een beetje rondgefietst te hebben in het oude centrum van Gorinchem op naar de haven om de pont op te stappen naar Woudrichem aan de andere kant van de Waal.
Blijft toch leuk zo nu en dan een pont. Waarschijnlijk minder leuk voor de schooljeugd met fiets, die massaal de boot op komen en dit dagelijks doen om op school te komen en weer naar huis.
Woudrichem blijkt een verrassend leuk stadje met mooie oude panden en indrukwekkende vestingwerken zoals een beer met daarop de Monnik.
Na Woudrichem nog een klein voetpontje op om Al fietsend Slot Loevestein te passeren. Hier moeten we door wegwerkzaamheden een stukje de polder in richting Brakel.
Persoonlijk ben ik nooit zo gecharmeerd van polder landschappen, vind het altijd wat saai en een beetje triest aandoen. Ook wordt nu goed voelbaar dat het erg warm is. Dus in Brakel aan de dijk even een rustpauze onder de boom in de schaduw.
Nog een paar km en de toren en brug van Zaltbommel komen weer in beeld.
Bij de auto aangekomen 63 km op de teller, fietsen erop geladen, airco aan en weer richting huis. Op de radio gaat het nog steeds over het weer. Er zouden warmte records gaan sneuvelen maar vanuit Frankrijk was er noodweer op komst, code oranje! Nou dat code oranje bleek in de avond een heerlijk verfrissende bui, genoeg om de tuin weer op te frissen. Okay de bliksem zorgde voor een prachtig schouwspel en het gerommel ging door toen we al op bed lagen. Maar ja, weerwaarschuwing, nee ik blijf het toch overdreven vinden.


(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’); ga(‘create’, ‘UA-62290616-1’, ‘auto’); ga(‘send’, ‘pageview’);

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: