Trein – fiets en bruggen

Vandaag met de fiets de trein in naar Nijmegen om vervolgens via wat omwegen terug naar huis te fietsen.

Het weer belooft prachtig te worden, richting de 29 graden, licht briesje uit het noord oosten, en ‘droge’ warmte. Perfect dus voor een flinke tocht. Er is voor Nijmegen gekozen vanwege de wind uit het noord oosten. Want zoals al eens eerder vermeld houd ik en mijn fietspartner voor vandaag niet van wind tegen. Ook wil ik daar graag een stukje van de ‘fiets snelweg’ tussen Nijmegen en Arnhem bekijken, het RijnWaalpad.
Aangekomen in Nijmegen wordt de Garmin GPS met m’n vooraf geplande route op het stuur geklikt en stappen we op de pedalen.
Het RijnWaalpad begint zowat aan het station van Nijmegen en gaat al gauw de machtige spoorbrug op over de Waal. Het lijkt alsof het fietspad er aan de zijkant ‘aangeplakt’ is, middels een moderne constructie. Een mooi gezicht.

Aan het einde van de brug bevindt zich een zgn. luie trap waar je makkelijk met de fiets aan de hand in de geleiding goot naar beneden kunt. Het leidt tot een soort van bouwplaats waar een aantal bruggen meer in aanbouw zijn. Prachtige moderne architectuur, ware kunstwerken. Zeker een keer terug als alles klaar is.
De rit wordt vervolgt langs de Maas en we zien de Nijmeegse stadsbrug De Oversteek liggen. Wederom een prachtig kunstwerk dat in 2014 zelfs de Nationale Staalprijs gewonnen heeft.
Na een paar km arriveren we bij Slijk-Ewijk waar we het pondje nemen dat ons naar de overkant brengt. We hadden ook een stukje  door kunnen fietsen en de Tacitusbrug over kunnen gaan (ook erg mooi ontworpen) maar pondjes vinden we toch leuker.


En zo komen we uit in Beuningen.
Aangezien ik nogal nieuwsgierig ben wil ik nogal eens van de route afwijken als ik een interessant bordje langs de route zie. Zo ook nu een bordje met daarop Slot Doddendael. Nooit van gehoord dus dijk af mooi schaduwrijk paadje en aan het eind het mooie Slot Doddendael. Met veel grote berenklauw volop in bloei met hun mooie grote bloemschermen. Wel afblijven en zeker met dit zonnige weer want het sap van de plant kan flinke brandwonden veroorzaken.


Zo valt er al fietsend elke keer weer wel wat nieuws te ontdekken.
We vervolgen onze tocht door het rivierengebied richting Batenburg. Weer zo’n historisch en pittoresk plaatsje aan de rivier. Batenburg blijkt wederom een echte verassing, Met veel oude gebouwen, leuke straatjes en zelfs een ware ruïne. Ik kom er toch achter dat ik Nederland niet echt goed ken, jammer toch, want het heeft wel heel veel te bieden. Reden te meer om regelmatig de fiets te pakken en er op uit te trekken. 
Ook hier nemen we weer een pondje, dit keer nog kleiner. We komen aan de overkant en gaan richting de Maas volgend richting Ravestein. Leuke bijkomstigheid aan deze kant van de rivier is Kunst aan de Maas. Een tiental kunstwerken die opgesteld staan langs de rivier.


Aangekomen in Ravestein vinden we het tijd voor een koffie op een terras. Helaas, in heel het stadje alle horeca, zelfs de bakker gesloten. En dat op zo’n mooie terrasjesdag. Aan de rivier de Waal niet buiten Ravestein hebben we geluk. Mooie ligging, flink terras en nog plaats ook. Fietsen stallen en even zitten voor een bakkie.
Als we weer verder gaan veranderd ook langzaam het landschap, Van een open landschap met veel landbouw en lange rechte wegen wordt het wat kleinschaliger en bosrijker. Prettig met dit weer want dat betekend dat we ook meer in de schaduw van de bomen rijden.
Het valt op hoeveel geuren er waar te nemen zijn. De lindebomen staan volop in bloei en verspreiden een heerlijke geur. Maar ook het hooi dat ligt te drogen op het land en zelfs de aardappelvelden die in bloei staan ruiken heerlijk. Zo komen we weer langzaam in vertrouwder gebied en naderen we via Veghel en Nistelrode Liempde, waar de populieren ons toewuiven. Deze bomen werden in de streek St. Oedenrode, Liempde en Best ooit gebruikt voor de klompenindustrie en de luciferfabrieken in Eindhoven.
Thuis aangekomen staan er 103 km’s op de teller. Wederom elke km genoten van natuur, landschappen, dorpen en stadjes, de verschillende geuren, het weer. Kortom een echte aanrader om de fiets te pakken.


(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’); ga(‘create’, ‘UA-62290616-1’, ‘auto’); ga(‘send’, ‘pageview’);

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: