Kleinschalig

Het werd weer eens tijd voor een fietstochtje. Deze keer wat dichter in de buurt.
Bij J. haar fiets moest de ketting worden aangespannen (tja ook bij een Rohloff naaf is er soms, heeeel soms wat onderhoud nodig) goede reden dus om naar Knoops Passion for Bikes in Mierlo te rijden. Nu is dit makkelijk zelf te doen maar het is altijd weer leuk om in de winkel te kijken en te zien wat er voor moois allemaal is op fietsgebied.
Route uitgezocht en op de fiets richting Mierlo. Nu zijn er meerdere manieren om op de fiets vanuit Oirschot richting Mierlo te gaan. Natuurlijk via de LF13 Schelde – Rhein route. Blijft mooi, autoluw, maar al meerdere malen gefietst. Deze keer zijn we langs het Wilhelmina kanaal richting Son gegaan. Vandaar via Bokt naar het Dommeldal. Je fiets hier langs de rand van de bebouwing van Eindhoven. Via Vaartbroek, door het Eckartdal en dan richting Tongelre. Het valt op dat je eigenlijk constant door het groen fietst, met aan rechterkant de bebouwing en de linkerkant een mooi landschap waar kleine weide worden afgewisseld door bosschage. Hier heeft de, in mijn ogen, verwoestende ruilverkaveling van de jaren 70 niet huis gehouden. Wat resulteert in een kleinschalig, lieflijk ogend landschap. En dat bij Eindhoven, geeft toch weer eens een totaal andere kijk op de stad en dan blijkt maar weer eens dat Eindhoven wel degelijk hele mooie plekjes heeft.
In stadsdeel Tongelre fietsen we door het Hofke, waar nog mooie oude boerderijen zichtbaar zijn en het oude gemeentehuis van Tongelre nog steeds staat te pronken uit de tijd dat dit nog zelfstandig was en geen deel uitmaakte van de gemeente Eindhoven. We passeren de Maria kapel aan de Loostraat, ook gelegen in een groene omgeving die  je doet denken dat de stad ver weg is maar op slechts een steenworp is er al bebouwing.

We arriveren bij het Eindhovens kanaal en volgen dat enige tijd. Wat opvalt is het kraakheldere water. Sinds 1971 vindt hier geen scheepvaart meer plaats en groeien en bloeien er de waterplanten weelderig. Het water is zo helder dat je tot op de bodem kunt kijken. Zo nu en dan passeert er een kano van de roeivereniging.
Bij Mierlo verlaten we het kanaal en gaan richting de fietswinkel van Knoops.

Binnen een half uur staan we weer buiten. Ketting weer netjes op spanning (ikzelf rijd met een combinatie Rohloff/Gates riem dus nog minder onderhoud), alles nog even gecontroleerd en we kunnen onze weg weer vervolgen.
We verlaten Mierlo en gaan de Strabrechtse en Lieropse heide op. Eén van de weinig plekken in Nederland waar de Jeneverbesstruik nog in het wild groeit. Altijd weer een mooi gezicht om ze statig in het landschap te zien staan. Tevens maken we even tijd om een bakkie te doen.

We gaan langs Heeze af en schieten vervolgens de het Heezerbos en de Leenderheide op. We fietsen constant door een groene omgeving. Afwisselend door heide, bos en kleinschalige landbouw en dat alles met de stad op steenworp afstand. Mooi om te zien hoe de natuur hier met de toch drukke omgeving is samengevoegd.
Uiteindelijk rijden we onder de snelweg weer Eindhoven binnen. Nog vlug even een blik op de grafkapel van de familie Van Abbe. Een monumentaal gebouw ontworpen door Kropholler.

Achter stadsdeel Gestel door de Dommel volgend richting Veldhoven en Meerhoven. Ook nu weer veel groen.
we fietsen nog even de heuvel op in een nieuwe wijk genaamd waterrijk. Vanaf hier een mooi uitzicht op Eindhoven en de westelijke omgeving daarvan met in de verte Eindhoven Airport alwaar we een goed zicht hebben op de landende vliegtuigen.
Uiteindelijk de vertrouwde SlowLane op richting huis. Ook nu weer door het groen.
Al fietsend rond de stad valt op hoe groen het is, laten we hopen dat dit zo blijft.
Thuis aangekomen staat er 83 km op de teller.

overige foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: