Kaas en molens

Vanochtend met de trein van Best naar Gouda om vervolgens met de fiets van Gouda naar Breda te fietsen via de LF2 Stedenroute en de LF11 Prinsenroute.
In Gouda aangekomen eerst richting markt om het waaggebouw en stadhuis te bewonderen en een kop koffie te drinken. De route gaat over de markt dus dat komt goed uit.

Ook is de temperatuur inmiddels opgelopen tot heel aangenaam en de zon straalt aan een blauwe hemel. Het belooft een mooie dag te worden.
We verlaten de stad en rijden het Zuid Hollandse polderlandschap rond Gouda in. Opvallend is hoeveel water er overal in de sloten staat. Zeker in vergelijking bij ons op de schrale zandgronden in Noord-Brabant waar al sinds maanden geen druppel water in de sloten staat.
Het water lijkt zo hoog te staan hier dat het op gelijk niveau staat met de smalle wegen waar we overheen fietsen. Smalle weidekavels omringd door sloten vol water, een echt veengebied. Hierdoor golft de weg waarop we fietsen door het landschap.
In de verte zien we de bebouwing van Rotterdam. Waar je ook fietst je ziet altijd wel bebouwing in de verte of een huis of boerderij en altijd wel ergens hoogspanningsmasten en -draden. Vooral dat laatste vind ik minder mooi.
We steken de Lek over per pont en al vlug fietsen we tussen de (vooral Aziatische) toeristen. Kinderdijk. Mooi om een keer gezien te hebben maar ik vraag me af of ik als buitenlander zo’n eind zou reizen om dit te zien. Okay, het is mooi en ja er staan veel molens maar het is er wel heen erg druk en we rijden dan ook al slalommend en bellend over het fietspad, fiets- en voetpad zijn gescheiden maar dit lijkt men niet te snappen, en men kijkt ons heel vreemd aan op een manier van, ‘wat doen die nou?’. Daarbij worden er ook nog ergens fietsen verhuurd aan de toeristen. En je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe het is als iemand op een fiets stapt die normaal eigenlijk nooit fietst en dan ook nog rond moet kijken om alle attracties te zien. Blij dat we Kinderdijk verlaten en de rustige polder weer infietsen richting Dordrecht.

In Papendrecht nemen we de waterbus over de Beneden Merwede naar Dordrecht. Al varen zien we aan de wal van de Dordrechtse kant een reusachtige Ark liggen met op de voor en achtersteven een Giraffe. Erg leuk gedaan.
We komen aan aan de rand van het mooie oude centrum van Dordrecht en vervolgen de route  door het oude centrum richting het Hollands Diep.
Ik vind het toch altijd wel speciaal om sommige delen per fiets te doen. Zeker om bepaalde steden al fietsend te doen of grote bruggen. Zo ook de Moerdijkbrug over het Hollands Diep. Minder is het razende verkeer links van ons maar het uitzicht rechts maakt dit weer goed.

We fietsen weer onze ‘thuis provincie’ Noord Brabant in. Al is hier van heide en bossen helemaal niet te vinden. Het is een open landschap met grote akkers en hier en daar een boerderij. Nee, niet echt mijn landschap.
In de buurt van Lage Zwaluwe besluiten we om in Breda toch maar de trein richting huis verder te nemen. inmiddels hebben we er al flink wat kilometers opzitten en vinden we het mooi geweest.
Kunnen we meteen ook even het nieuwe station van Breda zien. En ja dit nieuwe station is in onze ogen echt mooi geworden.
We gaan richting perron en stappen in de trein. In Tilburg overstappen richting Best en dan nog een stukje met de fiets.
Thuis aangekomen staan er toch weer een 103 km op de teller. Ook nu weer elke km genoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: