Het nuttige met het aangename

Zoals altijd weer vroeg wakker deze ochtend. Kijkend door het raam zie ik vandaag echter een strak blauwe lucht en in tegenstelling tot voorgaande dagen deze keer geen bedruppeld dakraam en grijze lucht. Plan was om vandaag de resterende hagen te snoeien. We doen dit de laatste jaren in verschillende fase en bij voorkeur bij bewolkt weer. Één omdat het dan meestal niet zo warm is en twee omdat dan de gesnoeide hagen en heesters niet zo verbranden. Voor vandaag stonden de hagen in de achtertuin op het program. Eerst die achter het bloemperk. Omdat daar de ruimte nogal beperkt is is dat altijd een heel gedraai en gedoe, zeker omdat het gevaar van het snoer doorknippen groter is.
Eerst maar eens ontbijten, spullen klaarzetten en dan aan de gang. Als het lastigste gedaan is en het opruimen is begonnen besluiten we het hierbij te laten en het overige op een later tijdstip te snoeien.

Uiteindelijk is het vandaag na veel, heel veel regen een schitterende dag om een eindje te gaan fietsen. Goed idee!
Na het opruimen even opfrissen, omkleden, fietsen klaarzetten, appeltje in de tas en karren maar.
We besluiten voor een koffie te gaan in Oisterwijk. Het Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten is daar een geschikte locatie voor. Prima afstand, mooi groene route, mooi gelegen, een fijn terras en voor de lunch weer thuis.
We besluiten de binnenwegen te nemen, rustig en groen. Over de zgn Vier Mennekes brug over het riviertje de Beerze. Opvallend is hoeveel water er overal op de landerijen staat en de doorgaans zo lieflijke Beerze is veranderd in een stevig stroom. De retentiebekken ofwel de overstromingsvlakte staan vol met water.

Overal klinkt het gekwaak van kikkers en  fladderen er elegant beekjuffers rond. Het is een waar vogelparadijs en de natuur is hier erg mooi.
We passeren de Liege benkskes aan de rand van het natuurgebied de Campina. Opvallend is dat er nu niemand zit maar aan de sporen te zien zijn we vandaag niet de eerste die hier passeren.

Liege Benkskes

We fietsen het gebied in van de Oisterwijkse bossen en vennen en naderen het Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten ook bekend als Groot Speijck. Al sinds 1901 een uitspanning met een roemruchte geschiedenis. Na een aantal jaren leegstand, verval en een verwoestende brand omgetoverd tot wat het vandaag is. Zeker een bezoek waard.

De plek waar het staat, de architectuur, de inrichting, geschiedenis en al wat er meer te zien en te beleven is vormen het tot een heel mooi en interessant geheel. Zo is veel van het meubilair hergebruikt, een grafische wand die ’s winters warmte afstraalt. De glazen lampen in de vorm van sieralgen en ééncellige die in de omliggende vennen leven. Een bijeningang bij de hoofdentree.

We stallen de fietsen, nemen plaats op het terras en bestellen de koffie. De kaart beter bekijkend besluiten we er toch ook maar wat lekkers bij te nemen van Robèrt van Beckhoven. De appel blijft dus in de tas en gaat weer mee richting thuis.
Na nog wat rond te hebben gekeken fietsen we weer richting huiswaarts. Daar aangekomen hebben we zo’n 30 km op de teller. Het hoeft ook niet altijd veel en ver te zijn om een leuke tocht te maken.
We hebben er van genoten en de boterham zal smaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: