Naar de buren

Vanochtend bij tijds de fietsen op de fietsendrager, Thieu en Jacqueline opgepikt in Eindhoven en met 2 auto’s naar België gereden. Bestemming: Zonhoven. Hemelsbreed amper 50 km van ons vandaan maar een heel andere omgeving en het is altijd leuk om al fietsend nieuwe dingen te ontdekken.
De avond ervoor een route uitgestippeld op de laptop met BaseCamp en naar de Garmin GPS gestuurd. Het is de zgn Herkenrode route waar ik wat aanpassingen op gemaakt heb.
De trip erheen gaat vlot, net na de spits en voor vele is de vakantie al begonnen, scheelt een hoop in de drukte op de weg.
Geparkeerd bij de kapel van Teneikenen. Een mooi Gotisch bouwwerk waar men eind 15de eeuw is aan begonnen met bouwen.

Aan alles is te zien dat we in België zijn. Alleen al de verscheidenheid aan huizen. Modern naast klassiek en niet te vergeten de vele ‘Pastorij’ stijl huizen van de laatste jaren. Een soort van ‘historiserende’ stijl. Zo te zien erg populair. Ook de fietspaden variëren sterk. Van comfortable breed naar heel smal met obstakels. Maar zeker ook kwalitatief erg goede paden, ook als deze zgn ‘half’ verhard zijn. 

Uit ervaring weet ik dat ik in Vlaanderen de doorgaande wegen en Heerbanen moet mijden. Dit is echt het domein van de auto en het vrachtverkeer. Als je het (perfect bijgehouden) genummerde fietsnetwerk in Vlaanderen aanhoud kom je op de mooiste plekjes, autoluw en vaak zelfs geheel autovrij.
We fietsen door een afwisselend landschap, veel groen en soms door rustige woonwijken. Altijd volop te bekijken. Op den duur zien we vanuit de verte de prachtige Abdij van Herkenrode liggen. 

Meteen een mooi moment om even een pauze in te lassen en het een en ander te bekijken. Ons oog valt op een hypermodern bouwerknuitgevoerd in zink. We rijden er omheen en vragen ons af wat het is. Aan de voorkant van het gebouw aangekomen zien we een openstaande deur met daarachter een gang die omhoog loopt. Het is vrij donker met aan het einde een helder licht. 

Aan het einde van de gang komen we in een soort van observatie ruimte en zien we een landschap haast in zwart met wit helder licht dat door spiegels oneindig lijkt te worden. Heel speciaal en wij vinden het erg mooi. Het gaat hier om een permanent kunstwerk van Hans op de Beeck. Genaamd ‘het verstild landschap’. Tijd om de oude gebouwen wat te gaan bekijken en zien of er iets te eten is te vinden. Helaas het is maandag dus het restaurant is gesloten. We besluiten verder te gaan maar zullen zeker nog eens terug gaan om alles nog eens aandachtig te bekijken.

We vervolgen onze weg door het vele groen en kleinschalige landschap. Het valt op dat hier veel stukken natuur nog veel meer natuurlijker is. Bij ons is eigenlijk alles zo’n beetje in cultuur gebracht. Hier wacht na elke bocht wel weer een verassing.
De cafeetjes en terrasjes zijn helaas erg schraal, een geluk dat we zelf het een en ander meegebracht hebben want zo zachtjes aan begint de maag te protesteren.
Ovral waar we fietsen zijn wel kleine meertjes en vennen te zien. Dat is eigenlijk ook de aanleiding dat we deze kant op zijn gegaan.
Een hele tijd geleden was er altijd een programma op de Vlaamse televisie Vlaanderen Vakantieland te zien. Als het enigsinds kon keken wij daar naar op zaterdagavond 18.00 uur.
In een van de afleveringen hadden zij een item waarin een fietspad voorkwam dat dwars door een ven ging. Na even Googlen had ik het snel gevonden. Leuk om eens te bezoeken en prima om er een stukje te gaan fietsen.
Het laatse stuk volgen we een oude spoorbaan. Dwars door mooi glooiend heide lanschap met prachtige vergezichten.
Zo dicht bij huis en toch zo anders. Toch fijn dat we zo’n fijne buren hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: