Water en bier

Zoals bekend is water een van de bestanddelen van bier. Wat ook bekend is (te) veel bier en fietsen gaat niet goed samen. En, als je er van houd, is een koel glas bier na een fietstocht op de wat warmere dagen heel lekker.

Laten wij deze dagen nu net vertoeven in een deel van de wereld waar de hoogste ‘bierbrouwerij dichtheid’ is. In Bamberg, Beieren (Frankenland), Duitsland. Alleen al de stad Bamberg heeft al 11 brouwerijen en nee die zullen we echt niet allemaal bezoeken. We zijn maar 3 dagen hier en om ’s ochtends vroeg al aan het bier te gaan om alles te kunnen proeven vinden we wat al te gortig. Daarbij gaat het hier per halve liter. 

Reden van het bezoek is uiteindelijk om de oude stad te bezichtigen en hier in de omgeving te fietsen en zoals al eerder vermeld bier en fietsen is niet echt een super combinatie.
Vandaag fietsen we de zgn. ‘Wasser und Bier Tour’. 
We verlaten de mooie historische stad Bamberg langs het water. Hebben we meteen het eerste ingrediënt van de Tour te pakken. We volgen het Main-Donau kanaal.
Het is inmiddels al september en de ochtenden zijn wat frisser, al belooft men voor vandaag toch zo’n 26 graden. Dat wordt dus genieten.
De route verloopt voornamelijk door vlak terrein met uitzondering van de zgn Senften Berg.
Een venijnige klim, zo zelfs dat ik van de fiets moet. 
Alle 9 dorpen waar we vandaag doorheen fietsen hebben een brouwerij. 2de ingrediënt van de route. En niet zo’n kleintje ook. Ook bij de dorpen die we verder van de route zien liggen valt duidelijk op dat ook zij een brouwerij hebben.

We hebben echter een beetje pech. Het is dinsdag, veel Gaststätte, Gasthäuser, Gasthöfer, WirtshausGastwirtschaftWirtschaftSchenke of hoe ze ook mogen heten zijn gesloten. Ruhetag.
Uiteindelijk drinken we koffie bij een plaatselijke bakkerij, ach je moet iets.
Rond de klok van 12 beginnen we toch wel trek te krijgen en zijn dan ook blij dat we bij die bewuste bakker wat broodjes en smeerkaasjes gekocht hebben, dat wordt dus de lunch.
De temperatuur is inmiddels flink opgelopen en het voelt aan als hoogzomer, fijn dat er hier veel bronnen zijn om wat verfrissend water door het gezicht te kletsen.


We naderen het water weer en volgen, ditmaal aan de andere zijde, het kanaal weer richting Bamberg.
Een geluk daar zijn de proeflokalen wel open, alle 11. Uit ervaring wetende kun je daar meestal ook uitstekend eten. Volgt meteen het volgende probleem, welke zullen we kiezen. Er zijn moeilijker keuzes die we in het leven maken moeten.
Het was een mooie dag, heerlijk weer, pittoreske dorpjes, mooi landschap, alleen wat droog. Dat laatste hebben we die avond nog goed gemaakt.

Oh ja, nog een tip: Rauchbier van de Schlenkerla brouwerij in Bamberg


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: