Op bezoek bij de Graaf

Vandaag fietsen we in noordelijke richting van Bamberg op, richting Schloss Weissestein in Pommersfelden. Het weer belooft nog zonniger en nog warmer te worden en de kans is groot dat we de 30 graden bereiken en dat in september. Het landschap is lieflijk en glooit voor ons weg tot aan de horizon, hier en daar wat een wat groen, zo nu en dan wat bossen en veel landbouw.

Wel is al duidelijk te zien dat de herfst in aantocht is. Sommige bomen en struiken maken zich al op om hun herfsttooi te tonen, de oogst is grotendeels al van het land en het licht krijgt al een wat gouden gloed. Al fietsend genieten we er volop van.
Zelfs buiten Bamberg is de Barok stijl aanwezig. Als we het plaatsje Grasmannsdorf verlaten zien we ineens een rij sierlijke beelden opdoemen, zij beelden verschillende heilige uit. De beelden zijn onderdeel van de zgn. Nickolaï Brücke een ‘hoogstraat’ gebouwd in het jaar 1590.
Zo vervolgen we onze weg en wisselen dorpjes en landschappen zich af met zo nu en dan prachtige vergezichten. 
Na verloop van tijd rijden we het dorpje Pommersfelden in. Een klein, slaperig plaatsje waar gelukkig wel een restaurant is waar we kunnen lunchen.
Al van ver zagen we de imposanten daken van het slot Weissenstein. We fietsen langs de oude hoge muren die de slottuin ommuren. Het is een imposant gezicht en in de tuin rond het slot zou het dorpje met gemak passen. We besluiten eerst wat te gaan eten en vervolgens het slot te bezoeken en deel te nemen aan de rondleiding.
Niet alleen de omvang van het slot is groot en imposant. Binnen (waar absoluut geen foto’s gemaakt mochten worden) is het werkelijk overweldigend. Nu is de Barok stijl sowieso al niet een bepaald rust uitstralende stijl met al de krullen en glans. 

Het interieur is nog eens de overtreffende trap. Hier en daar haast een orgasme van stucwerk in de vorm van krullen en ornamenten, daarbij nog eens de kleuren en het blinkende goud, je weet haast niet waar je moet kijken. Daarbij hangen de wanden van boven tot onder vol met schilderijen, klein, groot, groter en heel groot. En niet zomaar de minste, heel wat Hollandse en Vlaamse meesters, ik ontdek zelfs een Breughel, de bruiloftsdans. En dat allemaal privécollectie. Mocht je in de buurt zijn, een bezoek waard.
We vervolgen onze weg, weer terug richting Bamberg. De temperatuur is inmiddels opgelopen boven de 30 met een strakblauwe lucht, het zou juli niet misstaan. Als we dan ook een Italiaanse ijswinkel zien is er geen discussie nodig of we wel of geen ijsje verdiend hebben. De calorieën fietsen we er wel weer vanaf.
We gaan zelfs nog een pontje op, rivier de Regnitz over . Moterloos vaart het pont van de ene naar de andere oever. De stroming, een kabel hoog bij een oude spoorbrug en de veerman zorgen ervoor dat alles gladjes verloopt.
Zachtjes aan naderen we de stad weer, het verkeer wordt drukker, meer en meer mensen en de bebouwing dichter.
We hebben wel een pilsje verdient, keuze genoeg hier in Bamberg. Proost!
De dagen die we in Bamberg en omgeving verblijven hebben we geboekt bij Velotours. Een reisorganisatie gespecialiseerd in fietsreizen. Voordeel hiervan is dat je al het kaartmateriaal met routes en beschrijvingen erop krijgt en in dit geval 2 entreekaartjes die toegang verschaffen tot het slot met een rondleiding. Ook was inbegrepen een rondleiding door Bamberg onder begeleiding van een gids plus nog een avondrondeleiding door het oude centrum. We kunnen nu dus zeggen dat we flink wat informatie hebben over de stad Bamberg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: