De kop eraf

“Eindelijk is het dan zover, weer eens een tocht die qua km’s meetelt. Niet dat er dit jaar nog niet gefietst is maar op de een of andere manier is het nog niet gekomen tot een grotere tocht. Meestal waren het rondjes rond de kerk van zo’n 40 km met een uitschieter richting de 60. Vaak was het weer de oorzaak maar ook de dagelijkse dingen die moesten waardoor het fietsen naar de tweede plaats verdrongen werd. Januari en februari zijn dan ook maanden geworden met voor mijn doen heel weinig km’s. Op de een of anderen manier vind ik 60 km of meer meetellen. Nou dat is vandaag aardig gelukt, we hadden bij thuiskomst 130 km op de teller.
En wat een dag, werkelijk formidabel. Temperaturen boven de 20 graden met een stralende zon hoog aan de hemel en dat in maart. Echt genieten! 
Vanmorgen eerst naar Middelbeers om Jacqueline op te halen, nog even vlug een bakkie koffie en dan de fiets op. Eerst over de Landschotse Heide richting Vessem.

Verder richting Zandoerle, in de volksmond ook wel Zandoers genoemd. Een gehucht dat met de dorpen Diessen en Oirschot tot de oudste plaatsen in Noord-Brabant behoort. In de omgeving zijn veel grafheuvels te vinden uit de Bronstijd wat al aanduid dat in deze omgeving al lange tijd bewoning is. Aangekomen op de brink aldaar is de temperatuur al dusdanig dat de beenstukken af kunnen. Voor het eerst dit jaar weer eens in korte broek. Wel even schrikken want de winter heeft de beentjes toch wel erg wit gemaakt zeker nu dit pril zonnetje erop schijnt. 

Weer de fiets op verder de Kempen in Knegsel, Steensel en Eersel. Alle behorende tot de zgn 8 zaligheden. We volgen nu de LF5 Kempenroute. Veel en mooie bos/heide gebieden zoals de Cartierheide en Grenspark de Kempen. 
Zo nu en dan fietsen we over stukken land waar de ruilverkaveling flink heeft huisgehouden, met name De Pielis is vooral groot, open en winderig. Van die lange rechte ontginningswegen en uitgestrekte akkers, nee niet echt ons ding. Zeker niet omdat de wind hier vrij spel heeft en die waait voor ons net uit de verkeerde hoek, wind tegen dus. Wat wel weer inhoud dat we die later richting huis in de rug hebben.
De heide gebieden die we doorkruisen zijn daarentegen prachtig, de Kempen zoals we die het liefste zien.
In België bij Lommel gaan we verder op de LF5 Vlaanderen Fietsroute
Langs de kwartszandgroeve met zijn verleidelijke witte stranden, helaas verboden toegang. We passeren de Nyrstar zinkfabrieken bij Balen, met het altijd zo typerende sfeertje van de landschappen in de buurt van zinkfabrieken, zoals bij Budel. Oogt altijd wat onheilspellend lijkt me dat deze industrie niet zo goed is voor de natuur.
Het Kattenbos in met de testbaan voor de Fords.
We Naderen zachtjes aan Overpelt, tijd om koers te zetten richting huis. We verlaten de LF5 en gaan verder op het knooppunten netwerk richting het fietspad wat eens de spoorlijn vormde tussen Hasselt en Eindhoven. 
Na een tijdje buigen we af om een koffie te gaan drinken bij de Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse kluis. En ja ik weet ze hebben hier overheerlijk Trappisten bier maar aangezien ik bijna honderd km in de benen heb en er nog zo’n 40 moet blijft het bij een koffie, al is de verleiding wel erg groot.
Via de Groote Heide en het Leenderbos rijden we naar Valkenswaard, door het centrum richting Waalre. 
Ook hier volgen we weer een route die eens een spoorbaan was naar Eindhoven, wederom door de bossen. 

In Eindhoven fietsen we de High tech campus op om verder de Slowlane richting huis, Oirschot te volgen.

Thuis aangekomen heeft Wim een heerlijke asperge soep en een smeuïge asperge risotto gemaakt.
Die gaat er na zoveel km’s goed in.
We kunnen terugkijken op een heerlijke dag vol afwisseling en veel groen. 
Laat de lente en zomer maar komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: