Bloesem

De weermannen en -vrouwen riepen al dagen ‘zondag wordt een prachtig zonnige en warme dag’. En ze hadden gelijk! Het was inderdaad een prachtige dag.

Begon de ochtend nog echt fris, al vlug wist een stralende zon voor aangename warmte te zorgen.
Het zal duidelijk zijn maar het is lente. Wat o.a. betekend, bloesem. En waar hebben ze dat nou meer dan richting de Betuwe, de fruittuin van Nederland.
Op de Garmin een leuke tocht uitgezet, fietsen achter op de auto, tassen gepakt met wat proviand voor onderweg en rijden maar. Volgens de navigatie slechts 50 km van ons vandaan en eigenlijk geheel onbekend. Al ben ik er dan een paar keer doorheen gefietst richting noorden van het land en doorkruis ik het gebied regelmatig met de auto, kennen doen we het niet echt. We weten welk plaatsje waar zo ongeveer ligt en dat er veel fruit vandaan komt maar dan houd het wel zo’n beetje op.
We hebben het dorpsplein van Beesd als vertrek en finish. Hier valt ons al op dat Beesd een leuk centrum heeft met prachtige statige huizen en zelfs een kerktoren uit 1500 in deels Kempische Gotiek en dat in Gelderland.

Vlug fietsen van de auto, Garmin op het stuur met de juiste route, tassen achterop, echter dat tassen achterop blijft bij tas achterop want één ervan is achtergebleven thuis in Oirschot, helaas. Gelukkig is alles verdeeld over twee tassen en daar waar de koffie inzit en de helft van het eten die hebben we bij ons. Ook al zijn er overal wel terrassen en gelegenheden om wat te eten en te drinken hier in de Betuwe is dat op zondag niet altijd even zeker, het is hier en daar nogal gereformeerd en dat betekend zondagsrust, niets mis mee maar met dit weer is het toch wel eens fijn om op een terras neer te strijken.
De tocht begint mooi. We fietsen het pittoreske centrum van Beesd uit en volgen een weggetje over de dijk, omzoomd door grillige walnoten bomen afgewisseld door hoogstam fruitbomen.

En we zijn zeker niet de enige die vandaag uitgepikt hebben om hier te gaan fietsen. Veel, heel veel fietsers met ons. Waarschijnlijk is er ook ergens een wandeltocht georganiseerd want het is een ware stoet van wandelaars.
Na slechts zo’n 6 km komen we al het eerste terras tegen in Tricht, net over de overweg. Mooi gelegen aan het riviertje de Linge. 24 jaar lang ben ik hier bijna dagelijks met de trein richting Utrecht en terug langsgekomen en vaak heb ik gedacht, ‘dat ziet er heel gezellig uit’. En inderdaad het is er goed toeven. We bestellen koffie met een punt appelgebak.

Uiteindelijk hebben we maar de helft van ons geplande eten bij ons en je weet maar nooit mochten we niets meer tegenkomen.
Tevreden en voldaan vervolgen we onze tocht. 
Overal waar we fietsen zijn we omringd door de bloesem en de geuren die ze verspreiden.

Veel mooie huizen en nog mooiere boerderijen. Groot en statig omringd door tuinen met grote majestueuze loofbomen erin. Het is te zien dat de fruitteelt hier geen windeieren heeft gelegd in het verleden. We fietsen het koninklijke Buren binnen. Ook hier mooie oude straatjes met schilderachtige huisjes en monumentale gebouwen.
Zachtjes aan naderen we meer het rivierengebied. Het landschap wordt wat opener en de hoogstam fruitbomen maken plaats voor laagstam fruitteelt. Niet zo mooi om te zien misschien maar stukken handiger in onderhoud en om het fruit te oogsten.
We draaien van de Lek weg en verruilen de rivier vergezichten voor het centrum van Culemborg. Wederom vele monumenten.

Wat opvalt is de skyline van Culemborg. Geen flats ofzo maar diversen torens priemen in de lucht. Aan alles te zien dat dit ooit een belangrijke plaats is geweest met een lange en rijke geschiedenis. We nemen nog een kijkje in een zogenaamde ecologische wijk. Kleurrijk en vooral apart maar niet echt ons ding.

De gedachte erachter prima maar de stijl van bouwen spreekt ons minder aan, het doe allemaal wat rommelig en zeer alternatief aan. Maar zo te zien zijn de bewoners zeer tevreden want in de ‘gezamenlijke’ tuinen zijn volop mensen aanwezig die met van alles samen doende zijn. Doet mij allemaal een beetje hippieachtig aan.

Opvallend vind ik dat als je hier over de snelweg het gebied passeert het zo saai aandoet. Terwijl het al fietsend juist zo ontzettend mooi en afwisselend is.
We fietsen verder en  naderen Beesd weer. Nemen nog een kijkje op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerd met zijn mooie gebouwen, boerderijen en statige lanen.

Na nog een rondje centrum Beesd komen we bij de auto aan. Fietsen erop en richting huis waar we nog ruim tijd hebben om van de zon in onze tuin te genieten en een stukje van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix te kijken.

We sluiten deze heerlijke dag af met asperges van bij ons. Ik kan me slechter bedenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: