Zomerse dag

Eindelijk, de weermannen/vrouwen kondigen de eerste zomerse dag van 2017 aan. Al waren de laatste dagen al wat beter wat temperatuur betreft, het is nog niet echt veel geweest dit jaar.

Maar vandaag belooft veel. Goed fietsweer dus. Thieu en Jacqueline (nee een andere J. deze keer) gaan mee.
We vertrekken richting België, Meersel-Dreef, net over de grens bij Strijbeek maar geheel onbekend.
We parkeren de auto bij het Kapucijnen klooster. Aan het groot aantal parkeerplaatsen te zien staan het Mariapark en bijbehorende religieuze gebouwen nog volop in de belangstelling en ik kan me voorstellen dat het hier op zondag, zeker in de meimaand, een drukte van belang is.
Zo niet vandaag, het is rustig en parkeerplaatsen genoeg.
We stappen op de fiets en rijden naar het eerste knooppunt om vanaf daar een aantal kilometers het riviertje de Mark te volgen.

De temperatuur is prima. Tegen de klok van 11 tikken we de 23 graden al aan. Wat hebben we dit gemist dus volop genieten van de aangename temperatuur.
De route is verrassend mooi. Landschappen en wegen wisselen elkaar af.
In de verte zien we de majestueuze kerktoren van Hoogstraten staan. Mooie gelegenheid om het begijnhof even te gaan bekijken. Eind jaren 80 begin negentig van de vorige eeuw stonden de sjovels al klaar om het hele begijnhof te slopen en met de grond gelijk te maken. Gelukkig waren er mensen die inzagen wat voor moois en historisch er vernietigd zou gaan worden en hebben zij hier een stokje voor kunnen steken. In die tijd hebben Wim en ik regelmatig het begijnhof van Hoogstraten bezocht en weten nog dat de panden er vervallen, sommige deels ingestort, er bij stonden. Nu is het een echte parel en een zeer gewilde plek om te wonen. Midden in de stad en toch in alle rust.

We gaan verder en doorkruisen al fietsend de Wortel kolonie. Een gebied van zo’n 400 ha groot met mooie natuur. Opgericht in 1822 naar voorbeeld van de veenkolonies in Drenthe, Nederland. Koloniën van weldadigheid voor de armste gezinnen en landlopers. Het zal er destijds geen vrolijke boel zijn geweest ondanks de schoonheid van de omgeving. We verlaten de kolonie via de langgerekte lanen die het domein doorkruisen.

Zachtjes aan naderen we het riviertje de Mark weer. Wippen nog even de grens over naar Nederland in en weer terug België in om vervolgens bij de auto uit te komen. Fietsen erop en richting huis. Slechts zo’n 50 km van huis maar een onbekende omgeving.
We kunnen terugkijken op een mooie tocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: