Stukje Van Gogh

Het beloofd een warme dag te worden, dus mooi om een stuk te gaan fietsen. Het plan is om een stukje van de Van Gogh route te fietsen. Een route die begint in Eindhoven en loopt via, hoe kan het anders, Nuenen richting noorden naar Amsterdam, Den Haag terug richting zuiden, Dordrecht, Antwerpen, Brussel en zo richting Parijs. Eigenlijk alle plaatsen wel waar Vincent van Gogh geweest is en verbleven heeft. Zo’n 900 km lang. Wij doen slechts een 55 km en pikken de route op in Stad van Gerwen, een buurtschap op de grens van Nuenen en Son en Breughel. Al doet de naam anders vermoeden, Stad van Gerwen, het heeft helemaal niets met stad van doen, slechts een buurtschap.

Als we zo langs de velden en bossen fietsen valt op dat het land erg droog is. Het ziet er uit alsof het eind juli begin augustus is, droog en stoffig. Hoog tijd dat er een flinke plens water uit de lucht komt vallen.
We doorkruisen kleine dorpjes zoals Mariahout. Ondanks dat Mariahout klein is, de Maria grot is dat verre van. 
Verder zijn het, in onze ogen, hier in de Meierij wat saaie dorpjes en ook het landschap kan ons niet echt bekoren. Veel agrarisch landschap wat vooral is gevormd door de zo verpestende ruilverkaveling. Grote kale percelen, weinig bosschage en rechte lange wegen die het landschap doorsnijden. 
In de schaduw drinken we een kopje bouillon, doet het altijd goed met warm weer. Normaal hebben we een thermosflesje koffie bij ons maar bij warm weer ruilen we dat in voor bouillon. 
We zijn blij dat we natuurgebied de Maashorst naderen. Een ‘oergebied’, één van de weinig overgebleven in Nederland. Een uitgestrekt open natuurgebied in Noordoost Brabant.
In 2016 zijn hier zelfs weer een tiental Wisenten (Europese Bizon) uitgezet. Ondanks de verhoging voor een mooi uitzicht zijn er helaas geen te zien. Daar zullen we vroeger voor moeten zijn, helaas.
Inmiddels is de temperatuur ook flink opgelopen en tikt die de 29 graden aan. Het is aangenaam om zo nu en dan in de schaduw te fietsen.
We naderen Schaijk en het wordt tijd voor een bakkie koffie met wat lekkers erbij. We landen op het terras en merken nu pas goed hoe warm het is. De rijwind gaf al die tijd verkoeling en nu ben ik blij een handdoekje bij me te hebben.
We fietsen verder door het centrum van Schaijk om daarna de Van Gogh route te verlaten en huiswaarts te keren via het knooppunten netwerk. Weer voor een deel via de Maashorst maar nu de andere kant ervan.
voorbij Schijndel fietsen we door het typische populieren landschap. Hier ook canidassen of peppels genoemd en vroeger vooral gebruikt in de klompen industrie in de buur van Sint Oedenroden en Best en voor luciferhout voor de luciferindustrie in Eindhoven.
Dan komen we bij een bordje van het fietsroutenetwerk dat eigenlijk nooit fout kan gaan maar ook nooit goed. In te vullen naar eigen believen.
Gelukkig heb ik de route van te voren op de Garmin gezet dus weten we welke kant we op moeten. We naderen thuis weer. Het landschap doet weer bekend aan en de dorpjes die we doorkruisen zijn bekend. Wordt ook wel tijd want we zijn de 100 km al gepasseerd.
We kunnen terugkijken op een mooie, warme dag en al fietsend weer een hele hoop gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: