Ter oriëntatie

Het weer was, zeker begin deze week, aller behoorlijkst. Wat bewolking, kleine kans op een spatje regen, nauwelijks wind en temperaturen rond de 25 graden. Mooie gelegenheid om er weer eens wat verder met de fiets op uit te trekken en een dagtochtje te maken. Het Vlaamse land trekt dan toch altijd weer en Turnhout is een mooi doel en qua afstand goed te doen. Kunnen we meteen een bekende Belgische outdoor winkel bezoeken in Turnhout, A.S.Adventure.
De reden voor dit bezoek heeft wat uitleg nodig. In april dit jaar zijn Jacqueline en ik langs Duitse wateren gefietst. Tijdens die tocht is het idee ontstaan om eens een langere tocht te maken. De keuze is gevallen op Italië. Maar dan hebben we toch wat spulletjes nodig. Tot nu toe overnachten we, als we een paar dagen op weg waren, altijd in hotels of B&B’s. Maar we willen back to basic, lichtgewicht reizen en overnachten in een tentje en al wat daar bijhoort. Okay, de tocht is pas voor volgend jaar gepland maar de voorpret is ook al leuk. Tentje heb ik laatst al voor een heel schappelijke prijs bij Bever sport kunnen kopen. Een 1 persoons, lichtgewicht, Hilleberg Enan, er schijnen slechtere tentjes te zijn, met een, zoals dat tegenwoordig heet. footprint, vroeger noemden we dat grondzeil.
Er is inmiddels een hele nieuwe wereld opengegaan, die van (lichtgewicht) kamperen. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er in lichtgewicht. Heb als kind met mijn ouders altijd wel gekampeerd maar er is toch veel veranderd, heel veel.
Maar eerst al fietsend naar Turnhout. Vanaf Oirschot/Middelbeers zijn er vele mogelijkheden om in Turnhout te komen. Het Bels Lijntje kennen we voortaan wel dus we gaan via Landgoed Gorp en Roovert en schieten daar de grens over België in. We vervolgen onze weg via het uitgebreide genummerde route netwerk. België, met name Vlaanderen, vinden wij een heerlijk land om te fietsen, al moet je van de grote doorgaande wegen wegblijven. We volgen voor kilometers aan een stuk mooie, gladde, betonnen landbouw weggetjes die door het groene, agrarische landschap kronkelen.

We volgen een beetje het dal van het beekje de Aa die op Nederlands grondgebied de Leie heet. Hier en daar aan de horizon een kerktorentje en verder rust. Heerlijk om te fietsen. We naderen Ravels en volgen dan het kanaal richting Turnhout. In Turnhout aangekomen eerst naar de markt voor een kop koffie en dan naar de winkel. De A.S.Adventure van Turnhout bevind zich in een voormalige bioscoop. Een groot, hoog pand uit de jaren 20 met prachtige Art Deco plafonds. Het assortiment is uitgebreid. op de een of andere manier wordt ik altijd heel hebberig in dit soort winkels en zou ik van alles willen kopen wat vervolgens thuis in de kast verdwijnt, ik weet me te bedwingen.
In de winkel worden we vriendelijk geholpen en krijgen we uitgebreide informatie op al onze vragen. Het ‘ter oriëntatie’ gaat bij mij over in de koop van een goede, lichtgewicht, slaapzak, ‘mummy’ model en een, wederom lichtgewicht, slaapmatje (Therm-a-rest), dat ondanks zijn gewicht en geringe maten, verrassend goed ligt. We besluiten dezelfde weg terug te fietsen omdat we de heenweg erg mooi vonden en we het nu van de andere kant kunnen bekijken.

Thuis aangekomen een 110 km op de teller.
Ondanks de harde wind aan het einde van deze week besluiten we deze vrijdag de ‘Ter oriëntatie’ nog wat uit te breiden. Jacqueline heeft ook een tentje op het oog dat ze o.a. verkopen bij de Fietsvakantiewinkel. Eigenlijk een online winkel maar 1 dag in de week open zodat je ze kunt bezoeken en wat meer informatie kunt krijgen. Ja inderdaad online winkel, daar kun je dus alles online kopen en hoef je niet heen. Maar aangezien wij graag fietsen, zij 1 dag open zijn, de temperaturen nog steeds prima zijn en zelfs de heel harde wind de goede kant op staat, besluiten wij er heen te fietsen. Dus even naar Elst in de Betuwe. We volgen eerst de voor ons welbekende LF7 tot Sint-Michielsgestel om vervolgens via  het knooppunten systeem de route verder te vervolgen.

Voor het grootste deel volgen we de zgn ‘fietssnelweg’ F59 richting Oss. Waar we ook een kop koffie drinken.

Daarna verder naar Ravenstein. Daar met het voetveer de Maas over naar Niftrik. Richting Beuningen om op het 2de voetveer te stappen over de Waal naar Slijk Ewijk.

En tot slot nog een stukje naar Elst. En alles met een stevige wind in de rug. 08.00 uur ’s ochtends vertrokken in Oirschot en al om 13.00 uur bij de Fietsvakantiewinkel in Elst, een 100 km verder. Ook nu weer een mooie, afwisselende tocht.
Het is een heel klein winkeltje met groot magazijn, uiteindelijk is het ook een internet winkel. Maar het assortiment is groot. Jacqueline besluit over te gaan op de koop van een 1 persoons Nordisk tent, model Telemark, ook nu met footprint.
Eigenlijk zijn we nu al klaar om te vertrekken. Route weten we, die van Reitsma. Spullen hebben we.
Conditie is meer dan goed. Misschien tijd om eens een proeftochtje te gaan maken?
We beslui

ten de trein in Elst te nemen richting huis. De wind lijkt nog krachtiger te worden en we hebben er al 100 opzitten. We hoeven het uiteindelijk ook niet te overdrijven.

laced fence

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: