Purpere hei

Okay, we wonen dan wel in de provincie Noord-Brabant en zelfs aan de rand van de Kempen op de zandgronden, bekend van de bossen en heide. Maar die zijn tegenwoordig nogal verspreid. Nee de ontginningen en de ruilverkavelingen hebben aan het Brabantse landschap niet veel goeds gedaan, al willen sommige liedjes en de verhalen anders doen geloven en zullen er ook mensen zijn die deze mening niet met mij delen.
Daarom nemen we deze ochtend de auto, fietsen op de fietsendrager en hop richting Rozendaal bij Arnhem. Het wordt een tochtje over de heide van de Veluwezoom.

Het is eind augustus en dat wil zeggen dat de heide bloeit. Elk jaar weer een spektakel in paars. En een spektakel is het! Prachtig golvende heuvels die met paarse vloerbedekking bekleed lijken te zijn.

img_4200

We zijn zeker niet de enige. De zomervakantie is voor sommige nog niet ten einde en dat is te merken. Na een paar km eerst tijd voor een bakkie koffie. IMG_1750Eigenlijk wilde we dat in het pavilioen van de Posbank doen maar gezien de aantallen fietsers doen we dat maar wat eerder. Hier is het wat rustiger. Goede keus zo blijkt later. In het pavilioen is het een drukte van belang en is amper een zitplaats te bemachtigen.
We fietsen verder. Niet alleen de heide velden zijn mooi maar zeker ook de bossen. Zie je bij ons vooral naaldbomen, een erfenis uit de tijd van de mijnbouw. Hier zijn het vooral de loofbomen. Vooral de grote imposante beuken vallen op. Het landschap veranderd om de paar km en dat maakt het des te mooier.

De lunch nuttige op een van de bankjes in het zonnetje. kever
Al fietsend valt op dat de paden op sommige plekken bezaaid liggen met kevers.
Sommige, helaas, plat gereden maar velen lopen gelukkig nog. Bij naderen bestudering blijken het mestkevers te zijn. Waarschijnlijk paringtijd en heeft het warme weer de hormonen en de daarbij komende driften aangewakkerd want het zijn er heel veel.

Zo om de 5 km veranderd het landschap, van dichte loofbossen, naar paarse vlakte met heide, manshoge varens en stukken naaldbos. Ook de paden zijn verschillend. Van mooi glad beton, naar wat hobbelig asfalt, overgaand in halfverharde paden en een stuk mul zand waar we van het zadel moeten om te lopen. Daarbij glooit het landschap flink. De juiste ingrediënten voor een afwisselende mooie tocht.

Untitled-1

We eindige weer waar we begonnen zijn maar eerst nog wat drinken op het terras van de Orangerie van Kasteel Rosendael met het prachtige uitzicht op het kasteel en de, goed verzorgde en onderhouden, tuinen. Daarna terug naar de auto, fietsen achterop en weer richting Oirschot om een hapje te eten.
Een heerlijke, zomerse dag.

orangerie

Een gedachte over “Purpere hei

Voeg uw reactie toe

  1. De fietstocht op de Veluwezoom was voortdurend adembenemend mooi! Wij hebben er erg van genoten, het weer was ook prachtig, alles zat mee deze dag.
    Met dank aan Eric, die deze schitterende fietsroute voor ons heeft uitgezocht, en een geboren gids is ( op al onze uitstapjes) mooi verslag met foto’s, fijn om nog eens terug te kijken! Thieu en Jacqueline Segers

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: