Test 1,2,3. Deel 1.

Weer of geen weer gaan zouden we, ja ook als het regent. Zou een goede test zijn. Uiteindelijk willen we volgend jaar naar Italië fietsen en ook dan kan het weer variabel zijn van heel mooi naar heel slecht, warm, heet, koud, harde wind, nat, kletsnat, droog en al wat er zo meer aan variaties in het weer zijn. De nachten willen we kamperend doorbrengen maar eerst willen we weten of we dat wel leuk vinden. We willen de route van Reitsma volgen, die begint in Amsterdam en eindigt in Rome. Wij willen vanuit Oirschot tot Torri del Benaco aan het Garda meer. Mooie gelegenheid om een tocht te maken die de route volgt vanuit Amsterdam.

Dag 1.
Maandag, 28 augustus 2017

treinDe wekker gaat vroeg, 05.15 uur, want we willen de trein van 06.15 uur. Dan zijn we vroeg in Amsterdam en hebben we de hele dag tijd om op ons gemak te fietsen. Keurig op tijd arriveren we op het station in Best. Kunnen we helaas niet zeggen van de trein, 20 minuten vertraging. Althans dat wil het aanwijsbord ons geloven. 20 minuten wordt 30 minuten en uiteindelijk zegt de juffrouw van de omroep dat de trein wordt opgeheven en dat de opvolger ook vertraging heeft. Nee mijn relatie en vertrouwen met de NS wordt steeds slechter. Zowaar komt er dan toch een trein en kunnen we de reis aanvangen. Uiteindelijk komen we zo’n uur later aan in Amsterdam. Tegen half 9 verlaten we het centraal station van Amsterdam en springen we op onze fiets.

adamrijnWe verlaten Amsterdam en volgen het Amsterdam – Rijn kanaal. Goed is te zien dat de zomer, helaas, op zijn einde loopt. Het is heiig en het licht begint al een beetje goud te kleuren. Maar voor de komende 2 dagen zijn nog zomerse tot tropische temperaturen voorspeld. Volop genieten dus.

Ik blijf het maar zeggen maar Nederland vanaf de fiets is zoveel mooier. Ondanks dat we in een van de drukst bevolkte landen ter wereld wonen is het op de fiets over het algemeen vooral rustig. Maar ook veel natuur en groen. Hier in Noord Holland valt ons Brabanders op hoeveel water er overal is en hoe hoog dat staat. Is het bij ons al bijzonder als er na een flinke bui er wat water in de sloot staat, hier staat het water zo ongeveer op straatniveau. Zowel in sloten, vaarten, kanalen, meren en al wat meer water kan bevatten.

De route die we volgen is erg mooi en afwisselend. De paden waarop we fietsen variëren ook erg maar zijn goed berijdbaar. Na het waterrijke gebied rond Amsterdam beginnen de bossen en heide gebieden. Ook hier mooie grote plakken met paars bloeiende hei.

paden

Na Hilversum tijd voor een bakkie koffie. Om daarna weer de weg te vervolgen door bossen. We passeren de (goed bewaakte) tuin waar onze voormalige koningin prinses Beatrix woont. We hebben al minder mooie en kleinere optrekjes gezien.

In Amersfoort is het tijd voor de lunch, die achteraf wat tegenvalt maar tijdens het fietsen smaakt het eten al gauw. We passeren Leusden en gaan richting het rivieren gebied. Goed is te zien en te merken dat we dalen. Links van ons de uiterwaarde waar de rivier door stroomt rechts van ons de Utrechtse heuvelrug.

We overleggen hoever we nog willen gaan en waar we de nacht door zullen brengen. We zitten al tegen de 100 km dus het is mooi geweest. Het wordt Opheusden, mini camping de Linie. Kamperen in de boomgaard. Inderdaad er staan wat fruitbomen maar ik had me de boomgaard iets idyllischer voorgesteld. Rustig is het wel, we zijn de enige. Later komt er nog 1 iemand bij op het veldje.amp
De tenten staan binnen no time. We eten de broodjes de we eind die middag bij de supermarkt gekocht hebben en gaan ons wat opfrissen. De temperatuur is nog steeds meer dan aangenaam en we gaan eindje lopen, de dijk op. Prachtig uizicht over de Nederrijn. Maar het is nog wat vroeg om al het tentje in te duiken. We kijken op de telefoon of er wat te doen is in het dorp, terrasje of zo. Buiten 3 (!) grote gereformeerde kerken is er niet veel te doen. Nu is mijn ervaring zo dat over het algemeen gereformeerd en ‘gezellige terrasjes’ niet zo’n goede combinatie is. Gelukkig weten vaste campinggasten een mooi terras aan het water bij het veer over de Nederrijn. Hup de fiets op en op naar ‘Het Veerhuis’. En inderdaad het ligt er prachtig. ondergangOnder het genot van een drankje en wat bitterballen zien we de lucht roodkleuren en de zon ondergaan. We kunnen terugkijken op een heel mooie dag.
Straks het tentje in, ben benieuwd.

Meer foto’s

Een gedachte over “Test 1,2,3. Deel 1.

Voeg uw reactie toe

  1. Hallo Erik, ik ben voor dit jaar uitgefietst. In de zomer de Elberoute gedaan vanaf de Poolse grens naar Bremerhaven. In nov nog een dagtochtje trein naar Zutphen rondje Gelderland gefietst. Was flink koud….dus gedeelte door Duitsl Emmerich naar Nijmegen maar geschrapt.
    In 2018 willen mijn collega Jan en ik met de treon aar Bingen ad Rhein en dan fietsen naar Idar Oberstein ri Trier en Luxemburg stad over veel oude treinbanen dan ri Bastogne museum en stuk vennbahn enof Lahrroute naar Best terug. Heb net mijn Rohloff laten herwielen bij John Knoops. Achtervelg was gescheurd van het vele remmen na 25.000km. Tevens een buitenklik systeem laten aanbrengen.
    Ik wens je alvast fijne Kerstdagen. See you when I see you. ps. Ben sinds kort gedetacheerd op de High Tech Campus ….als Siteplanner bij Philips. Met mooi weer zal ik dit wat vaker gaan fietsen!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: