Nagenieten

Er zouden records gebroken gaan worden. Nee niet omdat ik de langste afstand ooit zou gaan rijden of de hoogst gemeten gemiddelde snelheid maar het weer. Er zouden een paar zomerse dagen op komst zijn en dat half oktober. Temperaturen van ruim boven de 20 graden, tot zelfs 26 graden en nachttemperaturen die hoger liggen dan het gemiddelde overdag. Mooi weer om te fietsen dus. Dat vonden Jacqueline en Thieu dus ook.

Nu heeft dit misschien wat uitleg nodig want diegene die mijn blogjes vaker lezen zien de naam Jacqueline wel meer voorbij komen. Dat zit zo: Wij hebben het altijd over de kleine en de grote Jacqueline. Met de kleine Jacqueline maak ik over het algemeen langere tochten en zo nu en dan meerdaagse tochten. We doen dit eigenlijk altijd met z’n tweeën. Met de grote Jacqueline, tevens de echtgenote van Thieu, maken we kortere tochten met meer terrasjes en meer eten. Dit doen we eigenlijk altijd met z’n vieren, mijn partner is er dan ook altijd bij. Met beide lachen we veel en is het altijd erg gezellig. Waar dat grote en kleine op slaat? Dat mag je zelf verzinnen.

IMG_1975Okay we gingen dus fietsen. Nu had ik in het voorjaar al eens een tochtje uitgezet ‘Pinkstertochtje’ genaamd. Toen is het er niet van gekomen en deze dagen lenen zich, zeker qua weer, er perfect voor om dat nu te gaan doen.
Rond tienen rollen Jacqueline en Thieu met auto en fietsen achterop bij ons de oprit op. We beginnen met een bakkie koffie. Het is al oktober dus de warmte laat nog even op zich wachten. Na de koffie stappen we in de auto’s en koersen richting het dorpje Zeeland. Daar parkeren de auto’s, fietsen eraf, Garmin op het stuur, route ‘Pinkstertochtje’ opzoeken en fietsen maar.

IMG_1980We fietsen het natuurgebied de Maashorst in. Heerlijke temperatuur, geen wind en prachtige herfstkleuren rondom ons. Mooi geasfalteerde paden die door het landschap slingeren en veel afwisseling. Van naaldbos naar beukenbos, smalle laantjes naar open velden, heide met vennen en zo nu en dan zelfs een klein heuveltje. Zelf heb ik hier al vaker gefietst maar het verveeld geen moment.

Iets na twaalven is het tijd voor een boterham. Thermosfles koffie en Bouillon hebben we zelf bij ons dus als we een zonnig gelegen bankje zien landen we daar en wordt het een en ander voor de dag gehaald.
We zijn trouwens niet de enige die vandaag zijn gaan fietsen. De herfstvakantie die net begonnen is en het mooie weer brengen veel mensen op de been. Jong en oud, fietsers en wandelaars. Het is druk.IMG_1983

Nadat we gegeten hebben en weer een tijdje aan het fietsen zijn horen we in de verte verkeer. We naderen knooppunt Paalgraven en als we onder wat viaducten door zijn valt ons oog op een cortenstalen bouwwerk met daarbij informatie borden. Nieuwschierig als we zijn maken we even een stop om het een en ander nader te bekijken. Het blijkt om een archeologische site te gaan waar graven gevonden zijn uit de Bronstijd en vroege IJzertijd. Het blijkt om zgn Paalgraven te gaan. Weten we meteen waarom dit verkeersknooppunt Paalgraven heet. Zo leren we al fietsend ook nog wat bij.

IMG_1985

 

Het volgende natuurgebied dat we infietsen heet Herpenduin, een oud zandverstuivingsgebied. Ook hier weer veel afwisseling. mooie natuur en prachtige herfstkleuren.
IMG_1988Na enige tijd naderen we het dorp Schaijk, een rustig plaatsje. Tijd voor een terrasje, al lijkt dat niet eenvoudig te zijn. De weinige terrassen die we tegenkomen zijn leeg (gesloten) of liggen in de schaduw. Als we de hoop op hebben gegeven doemt daar een mooi terras op. Café De Notaris, een terras in de zon en veel publiek, hier zal het goed toeven zijn. We parkeren de fietsen en nemen plaats aan het enige tafeltje dat er nog vrij is. De bierkaart is zeer uitgebreid, Jacqueline, Thieu en Wim bestellen een pils ik besluit een Triple van de stadbrouwerij Wilskracht uit Ravenstein te bestellen, Bastion genaamd. In 2016 nog tot het beste bier van Noord-Brabant verkozen. Het schijnt een goede keuze zowel het bier als het terras. Om alles compleet te maken bestellen we er nog wat bitterballen bij. Ik zei in het begin al ‘altijd meer gegeten’.

IMG_2001We vervolgen onze tocht en fietsen natuurgebied de Maashorst weer in. Er lopen hier Europese Bizons rond, ook wel Wisent genoemd. Die zien we echter niet, wel zien we een ander soort runderen. Taurossen genaamd. Mooie beesten met imponerende hoorns en een mooi vachtkleur. Op het fietspad staat zelfs een koe met kalf. Altijd weer leuk om te zien en weer eens wat anders als de Schotse Hoogland runderen die je veel in natuurgebieden tegenkomt.

We komen weer aan bij de auto’s, fietsen gaan weer op de fietsendrager en we rijden naar Eindhoven. Daar aangekomen genieten we nog even na van het mooi weer achter in de tuin bij Jacqueline en Thieu drinken wat en genieten van de zelfgemaakte lasagna. We kunnen op een mooie, afwisselende dag terugekijken.
Nog een paar dagen mooi weer met hoge temperaturen, genieten dus. Volgende week lopen we misschien in winterjas.

IMG_2002

Een gedachte over “Nagenieten

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Eric, wat een prachtig verslag, het was inderdaad een schitterend gebied, met volop afwisseling wat natuur betreft, en zoals gezegd, het weer was geweldig! Wij hebben er van genoten en jij bent een geweldige gids, kortom , voor herhaling vatbaar! Groetjes ook aan Wim, Thieu en Jacqueline

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: