3X = scheepsrecht

Tijden onze fietstocht naar Parijs in 2010 heb ik voor het eerst Laon bezocht, één overnachting. Om vervolgens de dag erop in de vroege ochtend de stad weer te verlaten verder richting Parijs. Dit jaar, mei 2015, tijdens de fietstocht Parijs terug naar huis. Voor de tweede maal overnacht in Laon. Om, wederom, de stad de volgende ochtend weer, per fiets, in alle vroegte te verlaten. Deze tweede keer was het de dag van aankomst zo’n slecht weer met zo’n harde regen dat we de stad, buiten naar het restaurant en terug, niet eens in zijn geweest. Alle twee de keren dacht ik ‘deze stad wil ik toch eens goed bekijken’. 
Nou dat is dan nu gebeurd. Deze keer samen met mijn partner.
En ja de moeite waard, zeer de moeite waard zelfs. Mooie oude panden, een rijke geschiedenis die heel ver terug de tijd in gaat en een prachtige Gotische kathedraal. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze stad Laon. 
De fietsen hadden we voor het gemak ook maar achter op de auto gezet en meegenomen, uiteindelijk leent de omgeving zich hier goed voor een uitstapje met de fiets.
Dus maandag na het ontbijt op de fiets gestapt en begonnen aan de afdaling vanuit Laon naar het een stuk lager liggende en omringende landschap. We hebben besloten een stukje van de route richting Parijs te doen. Tot Coucy le Chateau Auffrique een oud schilderachtig vestingstadje zo’n 30 km verwijderd van Laon.


 De tocht erheen gaat door een mooi glooiend landschap. Geen al te stijle beklimmingen en afdalingen en als je al klimt of daalt is het nooit te lang. Goed te doen dus.
Onderweg genoeg te zien, Al fietsend kom je door slaperige, rustige dorpjes en het landschap wordt afgewisseld met landbouwgebied, bos, hier en daar een riviertje.
Dat slaperige valt mij toch altijd wel op in veel delen van Frankrijk. Naar mijn zin soms iets te slaperig. Met als nadeel bijna nergens een terras of restaurantje waar je even kunt gaan zitten. Ook valt de vele leegstand op en natuurlijk de dichte luiken en het lijkt dat de meeste mensen niet van tuinieren om en rond het huis houden en al helemaal niet van schilderen, of de verf is er ontzettend duur want maar zelden zie je goed in de verf staande deuren, kozijnen of ander houtwerk. Maar voor vele heeft dat zijn charmes. De zgn Franse slag?
Maar goed, om te fietsen is het hier in de streek prima en de wegen zijn heel rustig.
Onderweg komen we ook door het plaatsje Prémontré. Hier is een grote voormalige abdij te vinden van de Norbertijnen. Een gigantisch complex dat nu als psychiatrisch ziekenhuis dienst doet.
Voor bij de receptie vragen we of we het terijn op mogen om de mooie gebouwen te bekijken. Geen probleem. Van de mevrouw aan de receptie krijgen we zelfs 2 sleutels mee op de kapel en een statige trappenhal te bekijken.
Om maar meteen van de gelegenheid gebruik te maken vraag ik of het mogelijk is om tijdens ons bezoek de accu even bij te laden van Wim zijn fiets, je weet maar nooit met dit klimmen. Ook dat is absoluut geen probleem. Na ons bezoek maken we nog even een praatje, bedanken haar vriendelijk en vervolgen onze weg. Toch altijd leuk om zulke mensen te ontmoeten.
Aangekomen bij  Coucy le Chateau Auffrique fietsen we de imposante Porte de Laon door het plaatsje binnen. Met zowaar 3 terrassen in het plaatsje. Een echte uitzondering.
Coucy le Chateau Auffrique is de moeite waard, twee mooie stadspoorten, een lieflijk Romaans/Gotisch kerkje en imposante muren met torens rond het stadje.

Na een pilsje op een van de maar liefst 3 terrassen beginnen we aan de terugtocht.
Yep, de zelfde weg terug, blijft mooi en zo zie je alles van de andere kant. Vooral het naderen van Laon blijft iets aparts. Al van heel ver zie je de stad met zijn toren uitsteken boven het landschap. Dit is helemaal het geval als je Laon vanuit het noorden nadert.
Echter de bovenstad van Laon binnenfietsen, daar waar ons hotel zich bevindt, is iets moeilijker. Oké er zijn meerdere mogelijkheden om naar boven te fietsen maar dan zouden we eerst helemaal om de stad heen moeten. Met de auto is dat nooit zo’n probleem maar met de fiets is dat toch iets anders.
Deze keer zouden we de Poma 2000 nemen. Een soort van treintje waar je de fiets mee in mag nemen naar de bovenstad. Wij naar het Poma 2000 stationnetje beneden aan de stad. Wat blijkt, kapot. Geen van de wagonnetjes doet het en het alternatief is de bus maar daar mag de fiets niet mee in. En de Poma is niet sinds vandaag stuk maar al enige tijd, Wel zo’n 5 man achter het loket waar je de kaartjes kunt kopen. Frankrijk… soms.
Dat wordt dus fietsen, flink fietsen. met een helling van 15% en dat is toch stijl, zo stijl (en warm) dat ik besluit de laatste honderd meter maar af te stappen en mijn fiets aan de hand leidend te lopen. Wim heeft het wel kunnen fietsen maar die heeft een beetje ondersteuning bij de trappers van Bosch. Toch wel fijn zo nu en dan.
Boven aangekomen eerst op zoek naar een terras, geloof het of niet er is er welgeteld één open. Tja het is augustus en de Fransen hebben zelf ook vakantie. Maar toch in een stad als Laon met al zijn moois en dus toeristen. Ach ik zie het waarschijnlijk helemaal verkeerd.
In ieder geval smaakt het pilsje heerlijk en het personeel is vriendelijk, ook veel waard.
Bij aankomst in het hotel staan er 65 km op de teller. Het eten zal vanavond zeker smaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: