Kitsch

Vandaag eens een keer een andere kant op. Richting Helmond.
Eerst even langs mijn moeder om te zien of alles nog oké is, wat bij te buurten en een bakkie koffie te drinken.
Daarna vervolgen we onze tocht richting Helmond. Eerst langs het hoogste punt van onze provincie Noord-Brabant. Officieel ligt het hoogste punt van Noord-Brabant bij Luyksgestel (+44 meter). Maar hier bereiken we een hoogte van maar liefst 75 meter boven NAP. Reden? De voormalige vuilstortplaats op de grens van de gemeente Nuenen en Geldrop-Heeze, genaamd de Gulbergen. Nu een golfbaan, wandelgebied en een zware MTB route.

Al fietsend passeren we hoge hekken, langs en boven het fietspad die ons tegen eventuele uit de richting geslagen golfballen moeten beschermen. Het werkt, we zijn niet geraakt.
Als we dit voorbij zijn zien we in de verte Brandevoort, een vrij jonge Vinex-wijk in Helmond, al opdoemen. Ooit een agrarisch gebied waar zelfs aan het begin van onze jaartelling een Romeinse nederzetting is geweest.
Als we de wijk infietsen en in de zogenaamde ‘Veste’ aankomen weet ik niet wat ik hier van moet denken. Het geheel is zogenaamd ‘historiserend’ opgezet in de stijl van de 17 eeuw, compleet met herenhuizen en zelfs grachten zoals oude Brabantse plaatsen Heusden en Oirschot (?).

Zelfs de namen van de buitens (wijkdelen) doen ‘oud’ aan: schutsboom, brand, stepeklok.
Het zal misschien aan mij liggen maar ik vind het vooral nep, erg nep. Ik ben een groot liefhebber van vormgeving en architectuur, zowel oud als modern. Ik kan erg genieten als ik door oude steden, dorpen en plaatsen rijdt of loop zoals Utrecht, Amsterdam, Maastricht en dan de de oude gebouwen zie met de soms rijk versierde gevels. Zeker wetende dat een bepaalde stijl in een bepaalde tijd heerste. Als ik dit dan zie denk ik, ‘er zijn zoveel goede vormgevers en architecten in Nederland die prachtige eigentijdse dingen kunnen ontwerpen en realiseren kan er dan niets anders gemaakt worden dan deze nep architectuur?’ Zelfs ‘Het Bauhaus’ in de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw maakten zaken die nu nog als zeer modern er uitzien. Maar goed zal wel een kwestie van smaak zijn en zoveel mensen zoveel smaken èn het zal wel beter verkopen, helaas.

Zelfs de infrastructuur lijkt op sommige plaatsen niet te kloppen (zie onderstaande foto).

We besluiten een deel van het rondje Helmond te doen. Tegen de klok in want dan worden we voor een deel om Helmond heen geleid.
Het rondje is erg afwisselend, zowel qua landschap als wijk.
We pauzeren zelfs op een heus strandje in de zon bij Berkendonk. Nu heerlijk rustig maar ik kan me voorstellen dat dit tijdens zomerse dagen wel anders is.

Uiteindelijk arriveren we bij weer een wijk waarin men weer een sfeer van welleer lijkt te willen creëren. Deze keer die van de jaren 30 van de vorige eeuw. En ja bij mij dezelfde gedachten als in het begin en nee ik laat me er verder niet over uit. Deze keer wel een mooi vormgegeven eigentijdse brug.

Via Aarle-Rixtel fietsen we terug en besluiten daar om een kop koffie te nemen (deze keer bij hoge uitzondering zelf geen thermosfles met koffie bij ons). Maar als Jacqueline 2 stappen over de drempel heeft gezet draait ze om en dirigeert mij ook terug met de boodschap, nee niet hier, er staat een koffiepot op de bar en wie weet wanneer die is gezet. We fietsen verder en zullen het tot thuis doen met het water uit de bidon, ook niets mis mee.

In het buitengebied van Aarle-Rixtel is duidelijk te zien da allerheilige en allerziele weer in aantocht is. Velden vol met bolchrysanten die straks de kerkhoven zullen sieren.
Wederom fijn gefietst, veel gezien en zelfs in korte broek kunnen fietsen.
Bij thuiskomst wederom een 80 km op de teller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: