Water

Vanochtend vroeg uit Zwolle vertrokken, om half 8 zit ik al op de fiets en laat ik Zwolle achter me. Vandaag volg ik hoofdzakelijk de LF 3 Hanzeroute, een route die de rivier de IJssel volgt en zoals de naam van de route al zegt, de voormalige Hanzesteden volgt.

Wat opvalt zijn de vele ooievaars die in de uiterwaarden te zien zijn. Soms wel 17 bij elkaar. Het lijkt sowieso alsof ik die de laatste jaren meer en meer zie. Ik vind het een heel mooi gezicht en een statige vogel.
De route volgt met name dijken en het is aan de wind goed te merken dat ik wat boven het landschap uitsteek, helaas.
Ook is de lucht vandaag dreigender dan gisteren. Tot nu toe heb ik het geluk dat de buien voor mij uit blijven gaan. Zo nu en dan fiets ik over wegen die nog goed nat zijn van vers gevallen regen. Helaas blijft het niet het geval en moet ik mijn regenjas en Rainlegs aantrekken. Ook is het een stuk kouder dan gisteren en wijst de thermometer op mijn Garmin maar 14 graden aan.
Een tijd geleden heb ik me zgn. Rainlegs aangeschaft. een regenbroek vind ik vaak te lastig om aan te trekken en ook veel te warm. Deze Rainlegs beschermen mijn bovenbenen en knieen tegen de nattigheid en zijn toch luchtig omdat mijn onderbenen en de achterkant open zijn. Als het dan droog wordt is het een kleine moeite ze op te rollen naar boven zodat ze ook weer ieder moment afgerold kunnen worden als het weer begint te regen.
Ondanks het weer zit het tempo er goed in. In Deventer besluit ik eerst een kop koffie te drinken alvorens het pond op te gaan naar de andere kant van de IJssel.

Tegen twaalven ben ik al bij Zutphen en heb ik er al zo’n 70 km opzitten. Ik twijfel even wat ik zal doen. De LF 3 Hanzeroute verder volgen langs de rivier of richting Brummen en dan de Veluwe op naar Arnhem. Ik besluit af te slaan naar Brummen en daarna de Veluwe op naar de Posbank. Vind dat ik genoeg ‘rivierenlandschap’ gezien heb en wil wel weer wat bos zien.
In Brummen besluit ik nog een kop koffie te drinken met een appelflap. Voordeel van fietsen is dat je de extra calorieën ook wel weer verbrandt.
Het wordt steeds bosrijker en ik voel dat ik begin te klimmen. Zat ik zojuist nog op een 9 meter NAP nu zit ik al op 80 en uiteindelijk zal dat 92 meter zijn.
Het begint weer te regenen en niet zo beetje ook. belsluit maar weer mijn regenjas, deze keer met capuchon, en Rainlegs aan te doen. Voordeel is dat het nu erg bosrijk is en de regen nog niet door het bladerdek komt. Maar ja zoals men zegt “onder boom en blad wordt men 2 keer nat”. Ik besluit toch even te schuilen in de hoop dat het zo afneemt. Bij een cafeetje is het onder de bomen nog droog en staan er al wat meer mensen te schuilen voor de regen. Maar ja, na enige tijd beginnen ook de bladeren te druppen van de regen. Ik besluit verder te gaan en na een paar honderd metet valt het er echt met bakken uit. Stoppen of doorrijden? Ik rijdt door. Natter als mijn huid kan ik niet worden en als de nood echt aan de man komt heb ik nog een set droge kleren bij me. Tevens een goede test of mijn Vaude  aqua front en m’n Mens drop jacket III echt waterdicht zijn.
Als ik de Posbank nader zie ik veel wandelaars die overvallen zijn door het noodweer en echt door en door nat zijn. Het beloofde ook zo’n mooie dag te worden, niet dus. Als ik nog even, met vele andere, onder het paviljoen op de Posbank heb staan schuilen wordt het zachtjes aan droger en besluit ik mijn weg te vervolgen richt Rozendaal en Arnhem. Vanaf nu is het vooral bergaf maar het heeft zo geregend dat de fietspaden op veel plaatsen bedekt zijn met een dikke laag modder, takken en andere troep. Uitkijken geblazen dus.
Ik besluit in Arnhem de trein richting huis te pakken. Inmiddels staan er meer als 100 km op de teller in vind ik het mooi geweest.
Ondanks de buien zijn het 2 mooie dagen geweest en ja, tassen, jack en Rainlegs werken uitstekend. Alles was keurig droog, de voeten echter, niet bepaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: