Controle rondje

Het is weer tijd om een stukje te gaan fietsen. Het weer is mooi en de beginnende herfstkleuren ook. De vraag of Jacqueline zin heeft om mee te gaan wordt, zoals verwacht, beantwoord met een enthousiaste ja! Waarheen? maakt niet zo uit maar het zou fijn zijn als Mierlo aangedaan zou kunnen worden om dan tevens een bezoekje te brengen aan John Knoops ‘Passion for Bikes’. Er zouden wat kleine dingen aan de Jacquelines fiets gecontroleerd moeten worden en haar ketting moet aangespannen. De weg naar Mierlo kan op verschillende manieren en terug ook, dus geen probleem. Als we dan toch die kant opgaan stel ik voor om ook even bij ons mam langs te gaan om even bij te kletsen en een bakkie koffie te drinken.

IMG_1943

Iets na negenen hoor ik de poort open gaan en komt Jacqueline de tuin in fietsen, eerst nog een koffietje en dan richting Mierlo.

 

Binnendoor via buurtschap De Bollen en Aarle naar Best. Dan langs het Joe mann Paviljoen naar het kanaal van Son om van daaruit over het Bokt naar het Dommeldal langs het gelijknamige riviertje Eindhoven binnen te fietsen.
Het valt op hoe groen de stad Eindhoven is, zeker aan de randen van de stad. We passeren de Karpendonkse plas, verlaten stadsdeel Woensel en rijden stadsdeel Tongelre binnen met het Oude Raadhuis en nog wat overgebleven stadsboerderijen.

Ons mam heeft de koffie al klaar en we buurten wat over koetjes en kalfjes. Na een tijdje stappen we weer op de fiets. We kunnen de korte weg nemen langs het Eindhovense kanaal maar kiezen voor de langere variant door Geldrop. Een mooi glad asfalt fietspad wat voor ons uitstrekt als een rode loper voert ons naar Geldrop, door de kasteeltuienen, het centrum en door de woonwijken de bossen in richting Mierlo.

IMG_1950Aangekomen bij Knoops laat ik ook mijn fiets nakijken, voordeel van een abonnement. Spaken moesten al een paar 1000 km + geleden nagekeken worden omdat mijn achtervelg vervangen was vanwege een scheurtje. Tevens de riem op de juiste spanning gezet en de remmen wat strakker gezet, ik kan de winter weer door. Geeft me mooi de tijd om even naar al het moois te kijken wat er in de winkel te zien is. Voel me hier altijd een kind in een snoepwinkel.

We besluiten om via de Strabrechtse heide en Heeze terug naar huis te fietsen. Een mooie route door de natuur. Bos, heide, vennen, mooie paden, kortom afwisselend. Het is al echt herfst. Veel bomen dragen hun herfsttooi al en overal in de bermen staan paddenstoelen.

herfst

We rijden Eindhoven binnen in stadsdeel Stratum. Langs de manege van de bereden politie, het imposante grafkapel van de familie Van Abbe en het voormalig vogelpark Animali, nu een villapark. Gelukkig is er eindelijk begonnen aan de restauratie van de toegangspoort naar het voormalig vogelpark, een mooi voorbeeld van ranke jaren vijftig architectuur.
IMG_1968We pauzeren even bij het bruggetje van John Körmeling, tevens de kortste overdekte brug ter wereld en kunstwerk dat toegang biedt tot het terras en museum restaurant Karel I, van het van Abbemuseum, tijd voor mijn mignola en Jacqueline kan even naar binnen om het sanitair te inspecteren.
Over het Stratums Eind, tevens langste kroegenstraat van Nederland maar zeker niet de fraaiste, al is er achter de gevels nog veel ouds en moois te vinden. Maar het publiek wat hier met heenkomt zal daar over het algemeen weinig oog voor hebben, zeker als het al wat later op de avond wordt. Het woord ‘Eind’ in de naam staat voor tol. De route zoals het Stratums Eind volgt is nog steeds hetzelfde als in de middel eeuwen. Ooit de handelsroute van ’s Hertogenbosch naar Luik.
We vervolgen de route langs over de Emmasingel, passeren het eerst fabriekje van Philips, nu het Philips museum, en aan de overkant de zgn Witte Dame, de eerste grote uitbreiding van Philips en vernoemd naar de sigaretten die ooit in Eindhoven gemaakt werden, Miss Blanche. Fietsen langs de Blob en zo richting Strijp S.  Om daar nog wat wetenswaardigheden aan Jacqueline op te dissen die beantwoord worden met ‘ah zit dat zo’. Altijd leuk om weetjes te delen. Ben, met veel plezier, niet voor niets stadsgids te Eindhoven. Dus voor diegene die denken dat Eindhoven een saaie stad is. Ik breng je op andere gedachten.

Uiteindelijk belanden we weer op de Slowlane richting huis. Inmiddels bekend maar het blijft een perfect fietspad om te fietsen.
Al fietsend toch weer meer dan 80 km afgelegd. Zeker voor herhaling vatbaar.

IMG_1972

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: